EGYH-KCP-19-0168.

Beszámoló a rajztáborról

Pápa, 2019. június 19-20.

A 2018/2019. tanév befejeződését követően, a nyári szünetben kétnapos művészeti tábort szerveztünk. Nagy volt a gyerekek körében az érdeklődés, végül a csoport létszámát 24 főben állapítottuk meg. A csoport fele 3-4. osztályból, a másik fele pedig a felső tagozat évfolyamaiból került ki.

A tábor előkészítése az eszközök beszerzésével indult. Vásároltunk rajztáblákat, akvarellpapírt nagyobb mennyiségben, akvarellfestéket, temperát, ecseteket, ceruzákat, filctollakat és pasztellkrétákat. A foglalkozásokat az intézményünk felső tagozatának Fő téri épületében tartottuk, a kézműveskedéseket az egyik tanteremben, a festéseket az iskola aulájában. Egy-egy nap két 4 órás foglalkozásra bomlott. 

Első nap délelőtt csendélet festésével kezdődtek a feladatok: gyerekjátékokból összeállított csendéletet festettek kb. 10 óráig. Tízórai után egy absztrakt kompozíciót alkottak a gyerekek vegyes technikával.  Ebéd után ékszerdobozkát készítettek különböző kézműves technikák segítségével.

Következő napra kirándulást szerveztünk Herendre, ahol megtekintettük a Porcelán Manufaktúrát és gyönyörű múzeumát. Megismertették a gyerekeket a porcelán előállításával és festésével. A porcelánfestésről szerzett ismereteket a délután hátralevő részében kavicsfestésben kamatoztathatták.

A projekt elsődleges hozadéka, hogy kialakult egy olyan csoport, amire a későbbiekben a rajzszakköri foglalkozásokat alapozhatjuk. A diákok megismerkedtek olyan kézműves és festési technikákkal, amelyekre rajzórán, illetve a szakkörön nincs, vagy kevés idő jut.

Bár a tervezés, a beszerzés és a két nap lebonyolítása összességében sok fáradalommal járt, de a tábor tagjai szép élményekkel gazdagodtak, csoporttá kovácsolódtak, művészet iránti érdeklődésük tovább erősödött és rajzolási – festési kompetenciájuk is fejlődött.

Mindez a pályázati támogatásnak köszönhetően vált lehetővé.

Ughy Miklós
tanár