Hamvazószerda

Hamvazószerda

Február 17-én, hamvazószerdán iskolánk két szentmisével, illetve a hamvazás szertartásával kezdte meg a húsvéti készület negyven napját, a nagyböjtöt.

A szentmiséket dr. Mail József apát úr és Meleg Máté káplán atya celebrálták. Apát úr homíliájában kiemelte, a hamu jelentését, mely a világ és abban való mulandóságunk jelképe. Kitért arra, hogy a hamu az előző évi virágvasárnapi megszentelt barka hamuja, és arra is, hogy milyen fontos ebben az időszakban az elcsendesedés, magunkba tekintés, a jó cselekedetek és az imádság.

A szertartás különlegességét a járványügyi helyzet adta, hiszen idén nem a homlokunkat jelölték meg hamuval, hanem a fejünkre szórták. De azt is megtudtuk apát úrtól, hogy a szertartásnak ez a módja sem teljesen idegen számunkra, hiszen a zsidó vallásban a bűnbánat egyik jele az volt, hogy a bűnbánók a fejükre hamut szórtak.

A szentmisék végére mindannyian megértettük, hogy csak úgy tudjuk igazán megünnepelni húsvét közelgő ünnepét, ha nem csak külsőségekben, hanem szívünk, lelkünk tisztaságával ajándékozzuk meg a feltámadt Krisztust.

[Best_Wordpress_Gallery id=”15″ gal_title=”Hamvazószerda – 2021″]