Erdei iskola Tihanyban

Iskolánkban a természet iránt érdeklődő 27 felsős tanuló számára szerveztünk – immár hagyományosnak tekinthető – többnapos erdei iskolát Tihanyban.

A három nap alatt játékosan, a tihanyi félsziget természeti kincseit ismerhették meg a gyerekek. Első nap meglátogattuk a Levendula Házat, ahol a félsziget keletkezését és a tihanyi levendula történetét ismerhették meg, majd mindenki megvarrta a saját levendulazsákját. Délután a Belső-tó környékét jártuk be, a vízszennyezésről beszélgettünk, sziklát másztunk, ürgelyukat vizsgáltunk és az egykori vulkáni működés nyomait kutattuk.

Második nap az erdő növényeivel és állataival ismerkedtünk. Túravezetőnk a kérdésekre adott jó válaszokért cserébe „fabatkákat” osztott, amiket a nap végén apró ajándékokra lehetett beváltani. Megmásztuk a tihanyi Őrtorony Kilátót, ahonnan távcsővel is megnéztük a félsziget csodás panorámáját, átvágtunk a száz éves „öreg levenduláson”, megismertük a levendulaolaj készítésének folyamatát, természetismereti Sudokut játszottunk.

Harmadik nap bejártuk Tihany zegzugos utcáit, ahol egykori mesteremberek munkáit, a korabeli építészeti emlékeket kutattuk.

Esténként összefoglaltuk az aznap tanultakat fogalmazás írásával és feladatlap kitöltésével. Vacsora után izgalmas keresőjátékban vettünk részt a kertben, és a sötétben zseblámpa fényénél bújócskáztunk.

Mindhárom nap több, mint 10.000 lépést tettünk, így kellemesen elfáradva, de rengeteg új tudás birtokában értünk haza.

                 Barabásné Hegedüs Timea                                                   Tóthné Kőszegi Anita