Szent István Szövegértési Verseny

2021. november 25-én, immár 12. alkalommal rendezte meg iskolánk a Szövegértési versenyt. Kimondottan nehéz egy ilyen verseny feladatsorainak megalkotása, de iskolánk fontosnak érzi a szövegértés fejlesztésére és gyakorlására felhívni a figyelmet.

A szövegértés nemcsak az iskolai tanulás sikerességéhez, hanem a hétköznapi életben való eligazodáshoz, a problémamegoldáshoz is elengedhetetlenül szükséges.

Idén a Ferenc pápa által meghirdetett Szent József-évhez vonatkozóan A munka érték címhez kapcsolódó hat szöveget készítettek kollégáink. Ezek között akadt elbeszélő folyamatos szöveg, leíró folyamatos szöveg, érvelő nem folyamatos szöveg illetve magyarázó nem folyamatos szöveg. Három kategóriában összesen öt évfolyam diákjai vehettek részt a versenyen, évfolyamonként maximum két diák képviselhette az iskoláját:

  1. kategória:     4. évfolyam;
  2. kategória : 5-6. évfolyam;
  3. kategória:  7-8. évfolyam.

Kategóriáként 2 szöveget és a hozzá kapcsolódó feladatsort kellett a résztvevőknek elolvasniuk és kitölteniük. A legjobban a 4.-eseknél a Micimackó bérlethez kapcsolódó feladatsor sikerült, a legtöbb nehézséget a II. kategóriában a Veszprém-Győr menetrend alapján készített kérdéssor okozta. Ezeken kívül Jankovics Marcell munkásságáról olvashattak a gyerekek, egy akkumulátoros porszívó használati utasítását ismerhették meg, egy Márton-napi vigasságra invitáló meghívót tanulmányozhattak illetve a legkisebbek a Szeleburdi család c. Bálint Ágnes-regényből kaptak egy kis részletet.

A feladatlapok elkészítését és javítását Tóthné Leimeiszter Mónika, Vesztergom Beáta, Némethné Szabó Ottilia, Tóthné Helgert Viktória és Schrei Balázs végezték. Köszönet áldozatos munkájukért.

Versenyfelhívásunkat a Veszprémi Főegyházmegyei, a Győri Egyházmegyei, valamint Pápa és Pápa környéki iskoláknak küldtük el. Nagyon örültünk annak, hogy idén először a Győri Egyházmegyéből is jelentkezett két iskola; a szanyi Szent Anna és a csornai II. Rákóczi Ferenc Katolikus Iskola, méghozzá igen lelkesen, összesen 18 fővel vettek részt a versenyen.

A járványügyi helyzet miatt a tavalyi évhez hasonlóan idén is online rendeztük meg a versenyt. Soha nem látott magas számban, a mi iskolánkkal együtt összesen 15! iskola vett részt a megmérettetésen, együttesen 99 tanulóval. Számokkal kifejezve ez azt jelenti, hogy mindent együttvéve 792 oldalt kellett a javítóknak átvizsgálni monitoron keresztül.

Legtöbben – 21 fő – a 4. évfolyamosok közül küldték be feladatsorukat, de a legkisebb érdeklődést mutató 5. évfolyam sem maradt le nagyon ettől a számtól, tőlük 18 megoldás érkezett.

Hálásan köszönjük minden diáknak és pedagógusnak a versenyünkön való részvételt.

Helyezések:

4. évfolyam:

1.         Dekovics Levente: Gyurátz Ferenc Evangélikus Iskola, Pápa

2.         Szincsák Emma: Szt. István Király Katolikus Ált. Isk., Ajka

3.         Farnady Máté: Nagyboldogasszony Kat. Iskola, Tapolca

3.         Vincze Lujza Darinka: Szent István Róm. Kat. Ált. Iskola, Pápa

5. évfolyam:

1.         Spreitzer Zsigmond: Szent István Róm. Kat. Ált. Iskola, Pápa

2.         Barcza Gábor: Kmety György Evangélikus Ált. Iskola, Marcaltő

3.         Karlinszky Zalán: Szilágyi KeresztényIskola, Veszprém

6. évfolyam:

1.         Szerdahelyi Áron: Szilágyi KeresztényIskola, Veszprém

2.         Pásztor Margaréta: Padányi Katolikus Iskola, Veszprém

3.         Horváth Bálint: II. Rákóczi F. Katolikus Iskola, Csorna

3.         Kopeczky Luca: Szent István Róm. Kat. Ált. Iskola, Pápa

7. évfolyam:

1.         Varga Napsugár Zoé: Református Gimnázium, Pápa

2.         Gergely Levente: Nepomuki Katolikus Ált. Iskola, Várpalota

2.         Reményi Réka: Tarczy Lajos Általános Iskola, Pápa

3.         Gombás Dávid: Szent Anna Katolikus Általános Iskola, Szany

8. évfolyam:

1.         Hegyi Balázs: Szent Anna Katolikus Általános Iskola, Szany

2.         Happ Anna: Szilágyi KeresztényIskola, Veszprém

3.         Rejtő Luca: Szt. István Király Katolikus Ált. Iskola, Ajka

A helyezettek könyvjutalomban részesültek. Gratulálunk a díjazott tanulóknak és felkészítő tanáraiknak!

Bízunk abban, hogy jövőre is hasonló érdeklődéssel kísérve, de már nem online rendezhetjük meg hagyományos Szent István Szövegértési Versenyünket.